Warning: A non-numeric value encountered in /bursatmNEW/templates/as002073/includes/includes.php on line 78

Warning: A non-numeric value encountered in /bursatmNEW/templates/as002073/includes/includes.php on line 78
Zajęcia kulinarne

Dzieje się u nas...

Oferta wykorzystania czasu wolnego dostosowana jest do potrzeb i zainteresowań młodzieży. W trosce o rozwój młodzieży organizowane są zgodnie z tradycją Bursy uroczystości, spotkania z ciekawymi ludźmi, konkursy, wieczory filmowe, kulinarne, wyjścia do kina, wycieczki krajoznawcze itp.

Młodzież u nas:

Pełna pomysłów, kreatywna mająca możliwość rozwijania swoich zainteresowań i uzdolnień. W wolnych chwilach może tutaj wypocząć i zregenerować siły.

Ma również możliwość korzystania z boisk znajdujących się w sąsiedztwie bursy oraz miejskich placówek kulturalnych i sportowych takich jak: Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, Miejski Ośrodek Kultury, Miejska Biblioteka Publiczna, kryta pływalnia, kręgielnia, tor łyżwiarski.

Oferujemy domowe warunki:

• Pokoje estetyczne i wygodne z dostępem do Internetu.
• świetlica, sala do nauki i kuchnia bogato wyposażone w niezbędny sprzęt.
• Pomieszczenia sanitarne o dobrym standardzie.

Zajęcia kulinarne

DSC02670    Zajęcia kulinarne w naszej Bursie mają już swoją tradycję. 28 kwietnia odbyły się kolejne pod hasłem ,,Chudnij na wiosnę”. W miłej atmosferze, dziewczęta i chłopcy, pod kierunkiem wychowawczyni Bernaciak Agnieszki, rozwijali swoje zainteresowania kulinarne, świetnie się bawili oraz degustowali własnoręcznie przygotowane wiosenne sałatki .

Oto przepisy wykonanych sałatek:
Brokuł z czosnkową nutą
Składniki:
1 brokuł
2 pomidory
Opakowanie sera feta
Płatki migdałów
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 jaja
Sól, pieprz
czosnek
Jaja gotujemy na twardo. Brokuły dzielimy na różyczki i wkładamy na chwilę do wrzącej, osolonej wody. Trzeba pamiętać aby brokuł nie był rozgotowany. Pomidory kroimy w ósemki. Ser feta należy pokroić w kostkę. Ugotowane jaja kroimy w ćwiartki. Na szerokim naczyniu układamy ćwiartki jaj, następnie brokuł, pomidor, ser feta. Przygotowujemy sos czosnkowy z majonezu, jogurtu i czosnku, przyprawiamy go i polewamy całość. Posypujemy przyprażonymi płatkami migdałów.

Sałatka musztardowy kurczak
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
Opakowanie roszponki
Opakowanie mix sałat
2 pomidory
Ziarna słonecznika
Musztarda
Oliwa
Pieprz, sól
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Mieszamy sałaty z roszponką, pomidorami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy usmażonego kurczaka. 3 łyżki musztardy mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Dodajemy do sałatki. Ziarna słonecznika prażymy i dodajemy do wszystkich składników, doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko.
Szybciutkie grzanki
Chleb tostowy,
Oliwa/masło
Pieprz ziołowy
Zioła prowansalskie
Chleb kroimy w trójkąty, układamy na blasze. Posypujemy przyprawami, kropimy oliwą lub smarujemy cieniutko masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika aż się zarumienią. Najlepiej smakują upieczone na grillu.

Smacznego!!!

logo